Etiketter

fredag 28 februari 2014

Lågenergislampor vs. Glödlampor

Inledning
Enorma summor pengar och energi slösas varje år när man istället för att använda de mer energieffektiva lågenergilamporna som drar mycket mindre el och därmed är skonsammare för både miljön och plånboken. Detta kommer dock till en ökad kostnad för lamporna i sig, men om efterfrågan ökar kommer priserna att sjunka och alla kommer att vinna på bytet från glödlampor till lågenergislampor. 

Bakrund:

Problemet:
Varje år används enorma mängder energi i onödan när man använder vanliga glödlampor istället för lågenergilampor.

Det finns två sorters lampor:
Lågenergilampor och glödlampor. Glödlampor uppfanns under 1800-talet och har genomgått många ändringar sedan dess, i början användes förkolnad bambu som glödtråd, men detta ersattes senare med volfram som används än i dag. Dessa är mycket energikrävande i jämförelse med de relativt nya lågenergislamporna och kostar därför mycket mer i längden och är skadligare för miljön. På kraften som det krävs för att driva en 60 wattslampa kan man driva upp till fem lågenergilampor.

Målgrupp:
Skolan

Hur jag ska ändra: 
Jag ska försöka visa vaktmästaren hur mycket bättre lågenergilampor är genom att visa en lågenergilampa bredvid en traditionell glödlampa. 

Källor:
glödlampa. http://www.ne.se/lang/glödlampa, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-26.
Denna källa anser jag vara mycket pålitlig då det är Nationalencyklopedin och den är en källa som skolan många gånger rekommenderat. Faktamässigt så är källan utmärkt med mycket information och bra förklaringar.

Denna är en öppen sida så den fakta jag hittar där är inte nödvändigtvis korrekt, jag har dock jämfört den med NE och de säger ungefär samma sak och då anser jag att det är en legitim källa. 


Detta är energibolaget Vattenfalls egna hemsida. Denna verkar som en bra källa med relevant fakta. Då detta är ett offentligt företag så anser jag detta vara en pålitlig källa. Är dock inte helt säker att den är helt neutral, då det är ett företag kan det ha en subjektiv bild på lågenergilampor och endast skriva det som ger dem fler kunder. Jag tror dock inte att detta är fallet då Vattenfall är ett statligt bolag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar