Etiketter

fredag 14 februari 2014

sammankoppling


Sammankoppling

Oönskad - Förintelsen

Jag tänker jämföra Annas situation i boken oönskad med förintelsen som startades av nazisterna under andra världskriget. Flera miljoner skickades till dessa läger av Nazistregeringen under åren 1939-1945 och väldigt få återvände levande efter kriget tog slut. 

Likheter:

Under förintelsen så blev judarna och andra minoriteter satta i arbetsläger där de fick arbeta ihjäl sig eller dog på grund av de dåliga hälsoförhållandena där. Detta kan jämföras med boken då de oönskade barnen tvingas arbeta under dåliga förhållanden mot deras vilja. En annan likhet är hur de oönskade målas upp av regeringen, de blir beskyllda för många av de problem som finns, precis som judarna blev under förintelsen.

Skillnader: 

I koncentrationslägren tvingades fångarna arbeta tills de dog, medan de i boken bara var där tills de blev vuxna och sedan sålda som slavar till olika önskade personer. De blev också satte i lägren (institutionerna) av olika anledningar. I boken blev de satta i institutionerna på grund av brott som deras föräldrar begått medan de i koncentrationslägren blev satte där på grund av hat mot deras folkgrupp. I fånglägren var oddsen att överleva mycket låga, medan de på institutionerna var menade att överleva för att sedan säljas vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar